Főoldal GYIK • GYIK bejegyzés

Szigorú vagy nem szigorú szállítójegyet kell használnom a kitermelt faanyag szállításánál?


A faanyag elszállításához – a körülmények függvényében – szigorú vagy nem szigorú számadású szállítójegy kiállítása is szükséges. Nem szigorú szállítójegy két esetben használható.

  • A szállítmány a fakitermelés helyszínéről indul és a saját célú felhasználás az alábbi feltételek valamelyikének megfelelő helyszínen történik:
    • a) a fakitermelésre jogosult tulajdonában lévő ingatlanon,
    • b) a fakitermelésre jogosult által használt ingatlanon, amit írásban foglalt szerződéssel tud igazolni,
    • c) a fakitermelésre jogosult vagy közeli hozzátartozója lakóhelyén vagy tartózkodási helyén.
  • A fatermék először szigorú számadású szállítójeggyel a fogyasztóhoz kerül, majd ezt követően a fogyasztó a formanyomtatvány felhasználásával szállítja tovább a fenti szempontok (a-c) valamelyikének megfelelő helyszínre. Ebben az esetben a fakitermelésre jogosult helyett a fogyasztót kell érteni.

Lényeges, hogy a nem szigorú szállítójegy használata kizárólag a nem kereskedelmi célú felhasználás esetén engedélyezett. A közeli hozzátartozók személyi körét pedig a polgári jog vonatkozó szabályai szerint kell értelmezni. A fenti esetek kivételével az erdei faválaszték szállításához szigorú számadású szállítójegyet kell használni. Nem szigorú számadású szállítólevél nyomtatványt, valamint további tájékoztatást a szállítólevelek használatáról a NÉBIH következő internetes oldalán talál: https://portal.nebih.gov.hu/hu/eutr-szakmai