Főoldal GYIK • GYIK bejegyzés

Mi a teendő, amennyiben az öntözni kívánt földrészlet nem közvetlenül csatorna vagy vízfolyás mellett található, ezért más tulajdonában, illetve használatában lévő földrészleten kell átvezetni a vizet?

Az Ötv. 2. és 3. §-a, illetve az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 302/2020. (VI. 29.) Korm. rendelet rendelkezik az öntözési szolgalomhoz kapcsolódó kérdésekről.
Az öntözni szándékozó mezőgazdasági termelő az öntözést szolgáló vízilétesítményt az idegen ingatlanon elhelyezheti és üzemeltetheti, az ehhez szükséges vízimunkákat elvégezheti, illetve az öntözőberendezést átvezetheti.


A kártalanítást a mindenkori vízjogi engedélyes köteles megfizetni. A tűrésre kötelezettet kártalanítás illeti meg, amely két részből áll:

  • egyszeri kártalanítás a létesítés során okozott károkért,
  • évenkénti kártalanítás az üzemeltetés során okozott károkért, amely kártalanítást csak a felszínen vezetett vízilétesítmények esetében kell megfizetni, tekintettel arra, hogy azok jó műszaki állapotát évente fenntartási munkálatokkal kell biztosítani. A felszín alatt történő átvezetés évenkénti fenntartási munkálatokat nem igényel.